Lichtplan
Staan er grote renovaties gepland of ben je aan het bouwen en nog op zoek naar de juiste verlichting? Om jouw op weg te helpen, maak je best vooraf een lichtplan. Zo houd je zeker met alles rekening bij het leggen van de elektriciteit.
Stap 1
Teken de kamer uit op schaal. Vergeet hierbij de vaste elementen niet zoals ramen en deuren. Teken ook de grote meubelen zoals een bank of zetel in de kamer.
Stap 2
Bepaal welke activiteiten plaatsvinden in elke ruimte. Meerder activiteiten kunnen zeker, denk maar aan een woonkamer waar je overdag werkt en 's avonds eet. Ook als je bepaalde elementen wilt accentueren zet je dit op het plan (denk maar aan een schilderij).
Stap 3
Bepaal de soorten verlichting. Gebruik telkens een ander symbool of kleur voor elke soort verlichting.
Stap 4
Teken de basisverlichting, bijvoorbeeld plafondlampen en algemene spots. Je zorgt er best voor dat de lichtcirkels van de lampen elkaar deels overlappen.
Stap 5
Voeg de overige soorten verlichting toe. Bijvoorbeeld accentverlichting of functionele verlichting zoals een leeslamp.
Stap 6
Bezig met grote verbouwingen of bouwen? Teken dan zeker ook de stopcontacten en lichtschakelaars uit, zo ben je zeker dat je voldoende voorziet.
Ter info
Tegenwoordig kan je kiezen tussen verschillende kleuren van verlichting, ook wel kleurtempratuur genoemd. Deze wordt telkens uitgedrukt in graden Kelvin. Hoe hoger de graden, hoe blauwer de kleur. Lage temperaturen hebben dan weer een rodere kleur. Rond de 3000K heb je warmwit licht, 4500K is dan eerder natuurlijk wit, terwijl 6000K eerder naar het wit-blauwe gedeelte gaat. Heb je veel en helder licht nodig? Denk maar aan een bureau of boven een werkblad kies dan voor een hoge kleurtemperatuur. Is vooral gezelligheid belangrijk, bijvoorbeeld bij het televisiekijken of als sfeerlichtje op de kast, ga dan voor een lagere temperatuur.